“Met de kennis van nu kunnen we de kennis van toen beter begrijpen. DNB heeft in het verleden grove fouten gemaakt!” Dat is de kort en bondige samenvatting van historicus Pieter Florijn die zijn onderzoek naar De Nederlandsche Bank graag iets meer toelicht. “Ten eerste is het uitermate vreemd dat een bank leningen verstrekt aan bedrijven. Zeker als die bedrijven de inheemse bevolking voor zich laten werken. Men had toen namelijk ook al Polen, Roemenen of andere Oost-Europeanen kunnen laten overkomen, maar eerlijk is eerlijk, dan zou de zwarte piet uitgedeeld zijn op basis van discriminatie van de oorspronkelijke bewoners.
Het DNB startkapitaal is daarnaast vergaard via ‘wereld ontdekkende ondernemers’ die de overzeese landen wilden exploiteren en middels het ruilen van kralen en spiegeltjes tegen lokale producten en grondstoffen zich schuldig maakten aan ordinaire kunstroof en plundering van bodemschatten. Tegenwoordig hadden we dat Export en Import genoemd, maar dat was destijds, wegens de taalbarrière tussen de zwarte en blanke man, nog een volledig grijs gebied. Hierdoor werd het ook niet duidelijk wie er nu precies moest inburgeren. Het grootste verwijt echter dat je DNB kunt maken, is dat al die zendingen en partijen niet vergezeld gingen van ordelijke invoerdocumenten en betaalde invoerrechten, waardoor er gewoonweg steeds meer zwart geld in omloop kwam en de Nederlandse Fiscus zwaar werd benadeeld. Er wordt nu naarstig gezorgd naar een compensatieregeling voor de noodlijdende belastingdienst!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *