“Wanneer je het spreekwoord “De kat op het spek binden!” nog steeds gebruikt, bind je de kat pas echt op het spek! Zeker in de almaar voortslepende periode van transities waarin de tijdsgeest zelf niet eens meer weet of die excuses moet gaan aanbieden en aan wie.” Kitty Zwerver is professor in de Culturele Linguïstiek en probeert de problematiek zo duidelijk mogelijk onder woorden te brengen. “Kater en Poes zijn termen die niet meer deugen, omdat ze gedachten aan drank- en vrouwenmisbruik kunnen veroorzaken. Spek is zelfs tweeledig uit den boze; het refereert aan vlees eten en overgewicht, oftewel obesitas. Binden en überhaupt het houden van onbetaalde dienstverleners in en om het huis beperkt hun vrijheden in ernstige mate, terwijl we dat zwarte verleden juist achter ons willen laten. Ik stel daarom voor dat we de uitdrukking als volgt aanpassen: “De uit vrije wil in het menselijk habitat vertoevende gender neutrale levensvorm kennis laten maken met een vleesvervanger, om te bestuderen of deze spontane ontmoeting positieve gedragsmatige processen op kan leveren.” Maar mocht iemand een voorstel hebben dat nog meer deugt, hoor ik het uiteraard graag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *