Ondanks dat dit bericht niet aan dovemans oren is gericht, valt het waarschijnlijk toch in de categorie “Zinloos Verteld!” Dat zegt taalkundige D. van Dale. “Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, maar er is ook een doeltreffende remedie. Dan moet je echter wel even door de zure appel heenbijten!”, lacht hij. “De huidige schermtuurcultuur maakt bijvoorbeeld dat teksten, op headlines na, worden gemeden waardoor we simpelweg vervallen in het kinderlijke plaatjes kijken. Bij dat “koppensnellen” gaat het ook niet meer om wat er staat, maar wat men er bij voelt, met al het geneuzel van dien. Ik begrijp dat je zoiets liever niet leest, maar de volgende verklaring is nog confronterender. Vandaar dat ik die zo laat mogelijk noem, omdat de meesten dan toch allang weg gescrold zijn. Sommige mensen namelijk willen of kunnen niets met taal, omdat die hen mogelijkheden biedt waarmee men zich tegenwoordig geen raad meer weet. Je zou er bijvoorbeeld mee kunnen communiceren, maar dan kunnen er woorden vallen. Als je de materie op zo’n moment niet beheerst, is het oorlog en spreken we feitelijk van wartaal. Zo ver hoeft het echter niet te komen zeker niet als je al lezend helemaal tot hier bent gekomen. Ik adviseer namelijk een simpele en speelse manier om iedereen te enthousiasmeren voor taal, zodat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Lettervermicelli!”

Heb je het hele bericht kunnen ontcijferen? Plaats dan de opmerking: Soep met Ballen!
Mocht je totaal niet kunnen lezen, zet dan een duimpje voor je eigen moeite. Dat deed het op school ook heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *