“Met de kennis van nu kunnen we de kennis van toen beter begrijpen. De gemeente Hoorn heeft in het koloniale verleden wel degelijk grove fouten gemaakt!” Dat is de zwart-witte samenvatting van historicus Pieter Florijn die zijn onderzoek toch graag iets kleurrijker omschrijft. “Ten eerste werden dure inheemse krachten in dienst genomen terwijl men ook goedkope Polen, Roemenen of andere Oost-Europeanen had kunnen laten overkomen. Maar dan zou de zwarte piet ongetwijfeld uitgedeeld zijn wegens discriminatie van de oorspronkelijke inwoners. Ten tweede heeft men zich met het ruilen van kralen en spiegeltjes tegen lokale producten en grondstoffen niet schuldig gemaakt aan ordinaire kunstroof en plundering van bodemschatten, maar aan het te grabbel gooien van een verdienmodel waar vervolgens alle concurrenten misbruik van maakten. En tot slot: Termen als Export en Import waren wegens de taalbarrière tussen zwart en wit een volledig grijs gebied, waardoor het nooit duidelijk is geworden wie er nu eigenlijk moest inburgeren. Het verwijt dat je de Hoornse bestuurders dan hooguit kunt maken, is dat al die scheepsladingen niet vergezeld gingen van ordelijke invoerdocumenten, waardoor er heel veel zwart geld in omloop kwam. Daarvoor dus een driewerf excuus! Er wordt nu dan ook naarstig gezocht naar een passende compensatieregeling voor de noodlijdende belastingdienst!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *