Na wantoestanden bij de meeste sportbonden is de beurt nu aan de Nederlandse Dambond. Onderzoeker Peter Schaakmans laat zijn hoofd rusten op zijn gevouwen handen als hij probeert uit te leggen over hoeveel schijven het probleem eigenlijk liep. “Vanaf de oprichting van de bond werden zwart en wit keihard tegenover elkaar gezet, waarbij wit steevast bevoordeeld werd. Simultaan daaraan werd er alleen nog maar in vakjes gedacht, waarbij de zwarte of betergezegd donkere vakjes het uiteraard het meest moesten ontgelden. Deze zware mentale vernederingen werden ook nog eens fysiek ondersteund. Er werd bijvoorbeeld onophoudelijk geslagen tot er niets meer van de ander over was. Mocht iemand onverhoopt toch de overkant halen, werd hij bruut besprongen. Kortom: dit had de vertrouwenspersonen nooit mogen ontgaan. Het lijkt er echter op dat zij een bord voor de kop hebben gehad!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *