Ondanks dat dit bericht niet aan dovemans oren is gericht, valt het waarschijnlijk toch in de categorie “Zinloos Verteld!” Dat zegt taalkundige Dick van Dale. “Daar zijn verschillende oorzaken voor, maar er is ook een remedie. Dan moet je echter wel even door de zure appel heenbijten!”, lacht hij. “De huidige scherm-tuur-cultuur maakt dat teksten, op headlines na, worden gemeden en we vervallen in het kinderlijke plaatjes kijken. Bij dat “koppensnellen” gaat het ook al lang niet meer om wat er staat, maar wat men er bij voelt, met al het geneuzel en gezever van dien. Ik begrijp dat je zoiets liever niet leest over jezelf, maar de volgende verklaring is nog confronterender. Veel mensen willen of kunnen namelijk niets meer met taal, omdat die mogelijkheden biedt waarmee men zich tegenwoordig geen raad meer weet. Je zou er bijvoorbeeld mee kunnen communiceren, maar dan kunnen er woorden vallen. Als je de materie op zo’n moment niet beheerst, is het oorlog en spreken we feitelijk wartaal. Zo ver hoeft het echter niet te komen, als je al lezend al helemaal hier bent aanbeland. Chapeau zover! Ik adviseer namelijk een simpele speelse manier om iedereen weer te enthousiasmeren voor taal, zodat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Lettervermicelli!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *