Terwijl er in het landbouwoverleg afgelopen jaar agressief werd gezocht naar een oplossing, heeft een denktank van het Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Landbouw deze week op vredelievende wijze een ongelofelijke doorbraak bereikt. “De Partij van de Dieren deed eerst nog even moeilijk, omdat we twee vliegen in één klap hebben geslagen, maar plotseling waren die in geen velden of wegen meer te bekennen”, zegt Henk Rank namens de Denktank.  “Jarenlang zijn we bezig geweest met het opzetten van megastallen en die komen nu goed van pas!”, vult Harmke van der Schuur hem aan. “Bij een tekort van 11.000 leraren en een klassengrootte van 25 leerlingen praat je al gauw over een leerlingengroep van 275.000.  Dan kun je niet anders dan werken met megaklassen naar Chinees model. We hadden in 2021 in Nederland 999 megastallen, wat neerkomt op 275 leerlingen per stal en nog maar een tekort van 1.000 leerkrachten. Met een beetje goede wil en geen gezever gaan er echter ook wel 1000 koters in, wat neerkomt op een tekort van slechts 275 leerkrachten. Geen nieuwe schoolgebouwen, geen extra salarissen en veel minder vervoerbewegingen. Net zo duurzaam als simpel dus. Kwestie van megagoed onderwijs in het verleden, maar ja, dat waren ook nog ouderwetse lesboeren!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *