Rekenwonder Meneer van Dalen komt zelf met het verlossende antwoord. “Zo kom je in Nederland als minderheid aan een meerderheid: Zet 100 mensen aan 20 tafeltjes voor 5 personen. Vervolgens moet er op democratische wijze worden besloten of er wijn of bier op tafel komt. (Gelukkig wordt er nog wel alcohol gedronken). Wanneer 11 van de 20 tafeltjes voor wijn kiezen, is dat een nippende meerderheid. Als aan elk van die 11 tafeltjes 3 van de 5 personen voor wijn hebben gekozen, is dat al gauw een meerderheid op afstand. Uiteindelijk kun je dus op deze manier met 11 x 3 personen, oftewel 33%, een democratische meerderheid behalen. Verdeel dus en heers, of calculeer dit soort voordelen op een andere wijze in. Da scheelt al gauw een slok op een borrel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *