Toen het vierendelen, radbraken en dwergwerpen uit onze cultuur verdwenen waren, leek het Wc-Pot-Smijten op Koningsdag een leuk en redelijk alternatief. “Helaas hebben we daarbij nu ook de grensoverschrijdende fase bereikt”, zegt een handhaver van de gemeente Emmen. “Mensen kwamen vannacht al met hun eigen porseleinen zetel een plaatsje langs het parcours bezetten, om er zeker van te zijn dat hun troon door de koning verkozen zou worden. En dat liep uiteraard heerlijk traditioneel uit de hand. Toiletten waren geel of hadden een andere schijtkleur in plaats van oranje, sommige waren niet  eens doorgespoeld en de lucht was niet te harden. Dat trok weer wildplassers en die extra drukte was aanleiding voor nog meer stront aan de knikker. Een omstander verloor het zicht, omdat zijn bril in het tumult sneuvelde en een pot die Maxima aan de billen wilde zitten, kreeg het deksel op haar neus. Uiteindelijk was nog gezeik over de uitslag, dus ik heb een donkerbruin vermoeden dat ook deze traditie sterft in schoonheid!”